Unit2 名师点津(新人教版必修二) 2011届高考英语总复习名师全程导学案
So who is right? Is sadness something we cannot live without or something horrible never to touch?
There are lots of ideas about why feeling sad should become part of human life. It may be a selfprotection strategy,as other primates (灵长类) also show signs of sadness. A losing monkey that doesn’t show sadness after it loses a fight may be seen as continuing to challenge the winning monkey—and that could result in death.
In humans,sadness has a further function: we may display sadness as a form of communication. By acting sad,we tell other community members that we need support.
Then there is the idea that creativity is connected to dark moods. There are plenty of great artists,writers and musicians who have suffered from depression or disorder. Scientists find that people with signs of depression perform better at a creative task,and that negative moods make people think deeply over the unhappy experience,which allows creative processes to come to the front. There is also evidence that too much happiness can be bad for your career. A doctor found that people who scored 8 out of 10 on a happiness test were more successful in income and education than 9s or 10s. The happiest people lose their willingness to make changes to their lives that may benefit them.
【解题导语】 伤心难过对人们来讲是好是坏?作者论述了人们对sadness所持的不同的观点。
1. The underlined word“this”refers to ________.
A. taking drugs B. falling in despair
C. losing a job D. feeling sad
解析:选A。词义猜测题。文中第一段讲了人们在心情不好时往往会通过服药来减少悲伤。第二段中的this就是指代这个问题。
2. The author believes sadness is ________.
A. a good thing for people’s health
B. something horrible never to touch
C. a necessary function of humans
D. always to be treated as depression
解析:选C。事实细节题。从第五段中的“In humans,sadness has a further function:we may display sadness as a form of communication. ”以及本段所举的例子可知sadness对人类可以起到积极的作用。
3. Some animals show their sadness in order to ________.
A. cheat their enemy B. protect themselves
C. comfort the loser D. challenge the winner
解析:选B。细节理解题。从文中第四段的“It may be a selfprotection strategy,as other primates(灵长类)also show signs of sadness. ”可知一些动物表现出难过是为了保护自己。故B项正确。
4. We can infer from the last paragraph that ________.
A. people with great creativity tend to be happier
B. unhappy experiences contribute to a greater career
C. too much happiness can be bad for your career
D. the happiest people are the most successful ones
解析:选B。推理判断题。从文中最后一段可知,一些伟大的艺术家、作家和音乐家都有过沮丧的经历,并且科学家们还发现那些有沮丧迹象的人更善于做创造性的工作。由此可知B项正确。C项是文中的原句,不是推理出来的内容。
B
(2009年浙江嘉兴检测)Today,I read an interesting article about television viewing. In one experiment,families were paid to stop watching TV for either a week or a month. Many could not complete the task and some families quarrelled or even fought. It was quite interesting and now I will say something about TV.
After TV became a product most families could afford,people bought and started to watch their new TVs. Both adults and children became less creative in problem solving,less able to focus on tasks,and less tolerant of flexible time.
In my family,we grew up with the TV on. Every weekend,we watched Gun Smoke and Bonanza together as a family. TV provides us with a comfortable background when we want to learn a foreign language at home, and it entertains us cheaply with live action sports,incomparable performing arts and important events of the world. In addition,it educates us about everything from the cells in our body to the galaxies in the universe.
Perhaps it’s not even practical to live without television unless our views change unexpectedly as we get older. I don’t think that TV damages us so much as it robs us of time that could be spent doing other things such as learning new skills,getting some exercise or doing volunteer work.
I was lucky to have a family that watched TV together. Today there seems to be a TV in every room of the house and there’s no need to agree on a program to watch. To watch TV or not is more of a question for adults than for us,and even though we all say we want to cut down the time we spend in front of the tube,we never really do. TV_has_us_hypnotized!
【解题导语】 电视越来越走进人们的生活,给人们带来了很多负面的影响,而作者却不这么认为。
5. The experiment in Paragraph 1 shows ________.
A. how interesting watching TV is
B. how much people like watching TV
C. whether people like watching TV
D. why people give up watching TV
解析:选B。考查细节理解。根据文章第一段“Many could not complete the task and some families quarrelled or even fought”可知人们在实验过程中,因为在一段时间没有看电视,而引发危机,足以说明人们对电视的依赖程度,所以选择B。
6. After most families could afford a TV,they ________.
A. got more active at work
There are lots of ideas about why feeling sad should become part of human life. It may be a selfprotection strategy,as other primates (灵长类) also show signs of sadness. A losing monkey that doesn’t show sadness after it loses a fight may be seen as continuing to challenge the winning monkey—and that could result in death.
In humans,sadness has a further function: we may display sadness as a form of communication. By acting sad,we tell other community members that we need support.
Then there is the idea that creativity is connected to dark moods. There are plenty of great artists,writers and musicians who have suffered from depression or disorder. Scientists find that people with signs of depression perform better at a creative task,and that negative moods make people think deeply over the unhappy experience,which allows creative processes to come to the front. There is also evidence that too much happiness can be bad for your career. A doctor found that people who scored 8 out of 10 on a happiness test were more successful in income and education than 9s or 10s. The happiest people lose their willingness to make changes to their lives that may benefit them.
【解题导语】 伤心难过对人们来讲是好是坏?作者论述了人们对sadness所持的不同的观点。
1. The underlined word“this”refers to ________.
A. taking drugs B. falling in despair
C. losing a job D. feeling sad
解析:选A。词义猜测题。文中第一段讲了人们在心情不好时往往会通过服药来减少悲伤。第二段中的this就是指代这个问题。
2. The author believes sadness is ________.
A. a good thing for people’s health
B. something horrible never to touch
C. a necessary function of humans
D. always to be treated as depression
解析:选C。事实细节题。从第五段中的“In humans,sadness has a further function:we may display sadness as a form of communication. ”以及本段所举的例子可知sadness对人类可以起到积极的作用。
3. Some animals show their sadness in order to ________.
A. cheat their enemy B. protect themselves
C. comfort the loser D. challenge the winner
解析:选B。细节理解题。从文中第四段的“It may be a selfprotection strategy,as other primates(灵长类)also show signs of sadness. ”可知一些动物表现出难过是为了保护自己。故B项正确。
4. We can infer from the last paragraph that ________.
A. people with great creativity tend to be happier
B. unhappy experiences contribute to a greater career
C. too much happiness can be bad for your career
D. the happiest people are the most successful ones
解析:选B。推理判断题。从文中最后一段可知,一些伟大的艺术家、作家和音乐家都有过沮丧的经历,并且科学家们还发现那些有沮丧迹象的人更善于做创造性的工作。由此可知B项正确。C项是文中的原句,不是推理出来的内容。
B
(2009年浙江嘉兴检测)Today,I read an interesting article about television viewing. In one experiment,families were paid to stop watching TV for either a week or a month. Many could not complete the task and some families quarrelled or even fought. It was quite interesting and now I will say something about TV.
After TV became a product most families could afford,people bought and started to watch their new TVs. Both adults and children became less creative in problem solving,less able to focus on tasks,and less tolerant of flexible time.
In my family,we grew up with the TV on. Every weekend,we watched Gun Smoke and Bonanza together as a family. TV provides us with a comfortable background when we want to learn a foreign language at home, and it entertains us cheaply with live action sports,incomparable performing arts and important events of the world. In addition,it educates us about everything from the cells in our body to the galaxies in the universe.
Perhaps it’s not even practical to live without television unless our views change unexpectedly as we get older. I don’t think that TV damages us so much as it robs us of time that could be spent doing other things such as learning new skills,getting some exercise or doing volunteer work.
I was lucky to have a family that watched TV together. Today there seems to be a TV in every room of the house and there’s no need to agree on a program to watch. To watch TV or not is more of a question for adults than for us,and even though we all say we want to cut down the time we spend in front of the tube,we never really do. TV_has_us_hypnotized!
【解题导语】 电视越来越走进人们的生活,给人们带来了很多负面的影响,而作者却不这么认为。
5. The experiment in Paragraph 1 shows ________.
A. how interesting watching TV is
B. how much people like watching TV
C. whether people like watching TV
D. why people give up watching TV
解析:选B。考查细节理解。根据文章第一段“Many could not complete the task and some families quarrelled or even fought”可知人们在实验过程中,因为在一段时间没有看电视,而引发危机,足以说明人们对电视的依赖程度,所以选择B。
6. After most families could afford a TV,they ________.
A. got more active at work
Tags:
作者:本站收集整理评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!
评论摘要(共 0 条,得分 0 分,平均 0 分)
查看完整评论





