阅读理解 2011年高考英语易错题解题方法大全
Liu Guoliang, head coach of China's table tennis team, sang the praises of Wang Hao's victory. "This is just the beginning of his rise," said Liu. "It's the confidence-booster he needs to make further progress."
1. According to the passage, Wang Hao won _____ gold medals in the World Table Tennis Championships in Yokohama, Japan
.
A. only one B. two C. three D. four
2. From Wang Hao, we can know the main reason for his beating Wang Liqin is ______.
A. his technical skills B. his physical training
C. his mental toughness D. his past experience
3. What is the next goal of Wang Hao?
A. To win the title of the champion at the 2012 Olympics
B. To beat Wang Liqin again
C. To prove himself in the future competitions
D. To win more golds in future
4. What can we learn from Wang Hao?
A. Failure is the mother of success.
B. Never give up until you succeed.
C. Where there is a will, there is a way.
D. A good beginning makes a good ending.
参考答案及解析:
1.【错解分析】典型错误A.错因分析没有全面地阅读文章,以点代面了。
【解题指导】细节理解题。根据文章第一段和第二段可知。此类题可以带着问题在文中采用查读法寻找答案。
【答案】本题的正确选项为B.
2.【错解分析】典型错误A或B或是D。错因分析是没有抓住细节理解题的重点,审题不细。因为题干中有一个mainly.
【解题指导】细节理解题。根据文章第三段中的第一句话可知。对于细节理解题的选项的选择,一定要理解题干,并防止以次代主。
【答案】本题的正确选项为C。
3.【错解分析】典型错误D.错因分析审题不清,D项也许是Wang Hao的远期目标,但是题干是the next goal。
【解题指导】细节理解题。根据文章倒数第二段中的“His next goal, or dream, is to win the gold medal at the London Olympics in 2012.”可知。注意审题。
【答案】本题的正确选项为A。
4.【错解分析】典型错误B或C.错因分析在于学生对文章的理解不透彻。
【解题指导】推理判断题。根据文章倒数第二段可知。推理判断题要认真研读文章,根据文章中的内容来进行推理判断。
【答案】本题的正确选项为A。
【示例2】
Dear Hamilton,
We are fortunate that in such a large, high-pressure office we all get along so well. You are one of the people who keep the social temperature at such a comfortable setting. I don’t know anyone in the office who is better liked than you.
You can perhaps help with this. The collection of contributions towards gifts for employees’ personal-life events is becoming a little troubling. Certainly, the group sending of a gift is reasonable now and then. In the past month, however, there have been collections for two baby shower gifts, one wedding shower gift, two wedding gifts, one funeral(葬礼)remembrance, four birthday gifts, and three graduation gifts.
It’s not only the collected-from who are growing uncomfortable (and poor), but the collected-for feel uneasy receiving gifts from people who don’t know them outside the office, who wouldn’t even recognize their graduating children, their marrying daughters and sons, or their dead relatives.
This is basically a kind gesture (and one that people think well of you for), but the practice seems to have become too wide-ranging and feels improper in today’s office setting.
Thank you for understanding.
63. The underlined word “contributions” probably means ________.
A. money B. suggestions C. reports D. understanding
64. Hamilton is expected to _______.
A. show more kindness.
B. discontinue the present practice
C. quit being the organizer for gift giving
D. know more about co-workers’ families
65. This is basically a letter of ________.
A. apology B. sympathy C. appreciation D. dissatisfaction
参考答案
63.【错解分析】典型错误D.错因分析释不达意,胡乱猜测.
【解题指导】本题考查词义猜测.对于词义的猜测可以有许多的方法,常见的方法是根据上下文所举例子来猜测.本题就是根据文中的In the past month, however, there have been collections for two baby shower gifts, one wedding shower gift, two wedding gifts, one funeral(葬礼)remembrance, four birthday gifts, and three graduation gifts.可猜测出contributions的意思为”礼金,份子”.
【答案】本题的正确选项为A.
64.【错解分析】典型错误A. 错因分析 无视主题,以点带面.
【解题指导】本题考查细节推测题.对于细节推测的理解要以文章的中心为依据并根据文章中的具体信息来推测,做到有根据的选答案,并且信息点一定要找准,防止张冠李戴.本题选择依据为倒数第二段中的” but the practice seems to have become too wide-ranging and feels improper in today’s office setting.”





