阅读理解 2011年高考英语易错题解题方法大全

减小字体 增大字体 作者:本站收集整理  来源:本站收集整理  发布时间:2010-11-10 18:46:02

     How do people climb the wall? To climb, you need special shoes and (保护带) around your chest to hold you. There are ropes(绳索)tied to your. The ropes hold you in place so that you don’t fall. A beginner’s wall is usually about 15 feet high, and you climb straight up. There are small pieces of metal that stick out for you to stand on and hold on to. Sometimes it’s easy to see the new piece of metal. Sometimes, it’s not. The most difficult is an your fear. It’s normal for humans to be afraid of falling, so it’s difficult not to feel fear. But when you move away from the wall, the and the ropes hold you, and you begin to feel safe. You move slowly until you reach the top.

    Climbing attracts people because it’s good exercise for almost everyone. You use your whole body, especially your arms and legs. This sport gives your body a complete workout. When you climb, both your mind and your body can become stronger.

64. What can we infer from the passage?


    A. People are fairly interested in climbing nowadays.


    B. It is impossible to build up one’s body by climbing.


    C. People can only learn the skill of climbing outdoors.


D. It is always easy to see holding places in climbing.


65. The most difficult thing to do in wall climbing is _______.


    A. to tie ropes to your         B. to control your fear


C. to move away from the wall         D. to climb straight up


66. The word “workout” underlined in the last paragraph most probably means _________.


A. settlement       B. exercise      C. excitement      D. tiredness


67. Why does the author write this passage?


    A. To tell people where to find gyms.          B. To prove the basic need for climbing


    C. To encourage people to climb mountains.   D. introduce the sport of wall climbing


参考答案及解析:


64.【错解分析】典型错误D.错因分析片面理解,没有从全文的角度去看问题。


 【解题指导】推理判断题. 在解答推理性问题时,应清楚所要解答的问题是针对某个细节进行推断,还是针对主题思想、作者的意图进行推断。本题属于从文章的主题进行的推论,因此从文章的第一段,第三段的首句可容易推知答案.


【答案】本题的正确选项为A.


65.【错解分析】典型错误D.错因分析是脱离文章,而主观判断试题的答案。


 【解题指导】细节理解题.从第二段倒数第三句” It’s normal for humans to be afraid of falling, so it’s difficult not to feel fear.”可知答案.细节理解题可通过查读法进行理解,是高考阅读题中较简单的题型,但是答案的依据一定要忠实于原文。


【答案】本题的正确选项为B.


66.【错解分析】典型错误A.错因分析是脱离上下文,而采用了构词法来猜测生词的意思,因为work out意为“解决”,所以学生们会误以为workout的意思为A。


 【解题指导】词义猜测题.根据“Climbing attracts people because it’s good exercise for almost everyone.”与” When you climb, both your mind and your body can become stronger.”可知workout与exercise同义,表示”锻炼”.词义猜测时可以根据构词法来进行,但是也要符合上下文的语境。


【答案】本题的正确选项为B.


67.【错解分析】典型错误B.错因分析没有掌握作意图判断题的方法,以偏代全。


  【解题指导】意图判断题.意图判断题分具体内容的写作意图和篇章内容的写作意图,因此在答题要分析题干,如果文章的写作意图,就要结合文章的主旨来判断。本题就是结合全文可知,作者的写作意图旨在介绍室内攀岩运动.


【答案】本题的正确选项为D.

【练习3】


The only survivor of a shipwreck was washed up on a small, uninhabited island. He prayed feverishly for God to rescue him, and every day he scanned the horizon for help, but none seemed forthcoming.


Exhausted, he eventually managed to build a little hut out of driftwood to protect him from the elements, and to store his few possessions. But then one day, after looking for food, he arrived home to find his little hut in flames, the smoke rolling up to the sky.

The worst had happened; everything was lost.

He was stunned with grief and anger. "God how could you do this to me!" he cried.


Early the next day, however, he was awakened by the sound of a ship that was approaching the island. It had come to rescue him. "How did you know I was here?" asked the weary man of his rescuers. "We saw your smoke signal," they replied.

It is easy to get discouraged when things are going bad.

But we shouldn't lose heart, because God is at work in our lives, even in the midst of pain and suffering.

Remember, next time your little hut is burning to the ground it just may be a smoke signal that summons the grace of God.

For all the negative things we have to say to ourselves, God has a positive answer for it .


1.The proper title of the passage is        .


A.God Is Wherever We Need Him


B.We should have a Positive Attitude to Life


C.A Story Happened on An Uninhabited Island

上一页  [1] [2] [3] [4] [5]  下一页

Tags:

作者:本站收集整理
  • 好的评价 如果您觉得此文章好,就请您
      0%(0)
  • 差的评价 如果您觉得此文章差,就请您
      0%(0)

文章评论评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!

   评论摘要(共 0 条,得分 0 分,平均 0 分) 查看完整评论