阅读理解 2011年高考英语易错题解题方法大全

减小字体 增大字体 作者:本站收集整理  来源:本站收集整理  发布时间:2010-11-10 18:46:02


【答案】本题的正确选项为B.


65.【错解分析】典型错误C. 错因分析 无视主题,以点带面.


【解题指导】本题考查主旨大意. 这类问题属于全局性问题。要做好这类问题必须找出文章中心思想句。把注意力放在阅读材料的开头和结尾,放在观点性、归纳性和概括性的句子上,放在被许多句子说明和证实的句子上。并注意由in summary, in a word, as a result, finally, in short, in conclusion和in brief等“信号词”引导的句子。本题的答案依据为feels improper in today’s office setting.,以及最后一句话,因此答案为D项.


【答案】本题的正确选项为D.

【练习2】


Have you ever used solar energy to boil a bottle of water or take a shower? Have you ever thought that solar energy is far away from our daily lives? You may doubt about that. In Japan, there is a wonderful program of Solar City


.


    Solar City is located 80,000 meters northwest of Tokyo


, among the strawberry fields. This is one of Japan’s sunniest places. Solar City covers about 410,000 square metres. Seventy-five percent of the homes there are covered by solar panels. The government has provided people there with the solar panels for free. In addition, the government has paid 9.7 billion yen to study how to make full use of solar energy. A number of solar energy companies have also given money to help this program.

    People living in Solar City

think using solar panels is a good way to save money. However, saving money is not the only reason why people are moving into this city. "We moved here because of the panels. It was something we wanted,” said Mika Hiroshima. She moved to Solar


City with her husband and two little children about four years ago.

    It is well known that Japan is a country that is short of energy, but the Solar City


program has brought hope for the country. "People want solar energy,” said an official of Solar City. Actually in Solar City, there are 550 families making use of solar energy at the moment. All of them say that they want to keep using solar energy even after the program ends in 2010. In sunny days, solar panels are able to provide more than enough energy for a normal family. However, the solar panels are not that useful in cloudy days. Despite this, Solar City is still a wonderful program because it inspires people to wisely use the limited energy.

1. The writer uses the two questions at the beginning of the passage to ______.


A. test the readers’ knowledge about solar energy


B. draw the readers’ attention to the topic


C. learn the situation that solar energy is used  


D. invite the readers to answer them


2. The third paragraph of the passage is mainly about ______.


   A. the reason why people are moving into Solar City


   B. how the people are living in Solar City

   C. the things that people living in Solar City

need

   D. the life experience from the people living in Solar City

3. It can be inferred from the passage that _________.


   A. Japan is a country which is lacking in energy


   B. the solar panels are only useful in sunny days


   C. the Solar City

program will be successful

   D. Solar City is a very modern big city


参考答案及解析:


1.【错解分析】典型错误A.错因分析:信息错位,张冠李戴。题干是考查文章开头的写作目的,而非全篇的写作目的。


  【解题指导】写作目的题。作者在文章开头提出问题让读者思考,或是简单介绍与主题有关的其他事物,目的往往是为了引出主题,故选B。


  【答案】本题的正确选项为B。


2.【错解分析】典型错误B.错因分析是没有抓住文章段落的主题。


  【解题指导】主旨大意题。从本段来看,第一句话说出,生活在太阳城使用太阳电池板省钱。第二句话说出了,生活在太阳城不仅是为了省钱,还为了太阳电池板。因此,可知答案为A。考查文章的段落大意,此时要注意段落的主题句,可位于段首,段尾或段落的中间,也有的要从段中自己提取的。


  【答案】本题的正确选项为A。


3.【错解分析】典型错误A或B.错因分析是没有掌握试题的特点,推理判断题要从文中进行推断,而不是文中的原话。


  【解题指导】推理判断题。根据文章的最后一段中的“All of them say that they want to keep using solar energy even after the program ends in 2010.”可知。此项目的目的达到了。因此,C项正确。D项,可根据文中的“Solar City covers about 410,000 square metres.”知,Solar City并不是一个大城市。A、B两项是文中的事实,而非推理。推理判断题分为简单推理和复杂推理。所谓简单推理就是以表面文字为前提,以具体事实为依据进行推理,做出判断。这种推理方式比较直接,只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。而复杂推理就是不但要以文字为依据,而且还要以文章的语境、内涵为前提。这是一种间接而复杂的逻辑推理方式。考生要推断出文章没有表明但又合乎逻辑的推理,就必须由表及里地归纳或演绎。


  【答案】本题的正确选项为C。

【示例3】


      People believes that climbing can do good to health. Where can you learn the skill of climbing then? If you think that you have to go to the mountains to learn how to climb, you’re wrong. Many Americans are learning to climb in city gyms(体育馆). Here, people are learning on climbing. The climbing wall goes straight up and small holding places for hands and feet.

上一页  [1] [2] [3] [4] [5]  下一页

Tags:

作者:本站收集整理
  • 好的评价 如果您觉得此文章好,就请您
      0%(0)
  • 差的评价 如果您觉得此文章差,就请您
      0%(0)

文章评论评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!

   评论摘要(共 0 条,得分 0 分,平均 0 分) 查看完整评论