Unit3 名师点津(新人教版必修一) 2011届高考英语总复习名师全程导学案
One very hot weekday in July,while wearing a red ski mask and holding a stuffed pillowcase with the word“BANK”on it,I tried calling a taxi five times outside different banks. The driver picked me up every time. My ride with a Haitian driver was typical of the superb assistance I received.
“Let’s go across the park,”I said,“I just robbed the bank there. I got $25,000. ”
“$25,000?”he asked.
“Yeah,you think it was wrong to take it?”
“No,man. I work 8 hours and I don’t make almost $70. If I can do that,I do it too. ”
As we approached 86th and Lexington,I pointed to the Chemical Bank.
“Hey,there is another bank,”I said,“Could you wait here a minute while I go inside?”
“No,I can’t wait. Pay me now. ”His unwillingness may have had something to do with money—taxi drivers think the rate for waiting time is too low—but I think he wanted me to learn that even a bank robber can’t expect unconditional support.
【解题导语】 本文主要介绍了作者对纽约的出租车司机对乘客的个人麻烦所持的态度的调查——作者谎称自己有各种麻烦,然后观察出租车司机的反应。
11. From the Ghanaian driver’s response,we can infer that ________.
A. he was afraid of the author
B. he thought the author was crazy
C. he looked down upon the author
D. he was indifferent to the killing
解析:选D。推理判断题。由第二段内容可知,当作者说自己杀了人时,没有人表示出惊讶或其他类似惊讶的反应,只有一个司机答话了,而他也只是问具体地点,因此D项正确,即他对此很冷漠。
12. Why did the Pakistani driver refuse to take the author to the middle of the George Washington Bridge?
A. Because he was able to help the author to find a new job.
B. Because he wanted to go home and relax.
C. Because he thought that the author would commit suicide.
D. Because it was far away from his home.
解析:选C。推理判断题。由第三段可知,当作者告诉司机自己失业,因此感到对生活失去了希望时,他们极力地劝说他不要失去信心。而当作者提出要到华盛顿大桥中央的时候,一位司机拒绝载他,当然是害怕他会自杀。即C项合理。
13. In the author’s opinion,the driver’s unwillingness to wait outside the Chemical Bank indicates ________.
A. the driver thought it wrong to support a taxi rider unconditionally
B. the driver was frightened and wanted to leave him as soon as possible
C. the driver did not want to help a suspect to escape from a bank robbery
D. the driver thought that the rate for waiting time was too low
解析:选A。细节理解题。由文章最后一句话中的“but I think he wanted me to learn that even a bank robber can’t expect unconditional support”可知答案。
14. Which of the following statements is TRUE about New York taxi drivers?
A. They are ready to help you do whatever you want to.
B. They are sympathetic with those who are out of work.
C. They refuse to pick up those who would kill themselves.
D. They work only for money.
解析:选B。由第三段第一句话以及该段提到的两位司机说的话可知,纽约的司机对失业的人是有同情心的。
15. The passage mainly discusses ________.
A. the way to please taxi riders
B. the way to deal with taxi riders
C. taxi drivers’ attitude to riders in personal trouble
D. taxi drivers’ attitude to troublesome taxi riders
解析:选C。通读全文,尤其是根据第一段可知,本文主要介绍出租车司机对乘客的个人麻烦所持的态度。
………………………………【全文请点击下载】
点击下载此文件
“Let’s go across the park,”I said,“I just robbed the bank there. I got $25,000. ”
“$25,000?”he asked.
“Yeah,you think it was wrong to take it?”
“No,man. I work 8 hours and I don’t make almost $70. If I can do that,I do it too. ”
As we approached 86th and Lexington,I pointed to the Chemical Bank.
“Hey,there is another bank,”I said,“Could you wait here a minute while I go inside?”
“No,I can’t wait. Pay me now. ”His unwillingness may have had something to do with money—taxi drivers think the rate for waiting time is too low—but I think he wanted me to learn that even a bank robber can’t expect unconditional support.
【解题导语】 本文主要介绍了作者对纽约的出租车司机对乘客的个人麻烦所持的态度的调查——作者谎称自己有各种麻烦,然后观察出租车司机的反应。
11. From the Ghanaian driver’s response,we can infer that ________.
A. he was afraid of the author
B. he thought the author was crazy
C. he looked down upon the author
D. he was indifferent to the killing
解析:选D。推理判断题。由第二段内容可知,当作者说自己杀了人时,没有人表示出惊讶或其他类似惊讶的反应,只有一个司机答话了,而他也只是问具体地点,因此D项正确,即他对此很冷漠。
12. Why did the Pakistani driver refuse to take the author to the middle of the George Washington Bridge?
A. Because he was able to help the author to find a new job.
B. Because he wanted to go home and relax.
C. Because he thought that the author would commit suicide.
D. Because it was far away from his home.
解析:选C。推理判断题。由第三段可知,当作者告诉司机自己失业,因此感到对生活失去了希望时,他们极力地劝说他不要失去信心。而当作者提出要到华盛顿大桥中央的时候,一位司机拒绝载他,当然是害怕他会自杀。即C项合理。
13. In the author’s opinion,the driver’s unwillingness to wait outside the Chemical Bank indicates ________.
A. the driver thought it wrong to support a taxi rider unconditionally
B. the driver was frightened and wanted to leave him as soon as possible
C. the driver did not want to help a suspect to escape from a bank robbery
D. the driver thought that the rate for waiting time was too low
解析:选A。细节理解题。由文章最后一句话中的“but I think he wanted me to learn that even a bank robber can’t expect unconditional support”可知答案。
14. Which of the following statements is TRUE about New York taxi drivers?
A. They are ready to help you do whatever you want to.
B. They are sympathetic with those who are out of work.
C. They refuse to pick up those who would kill themselves.
D. They work only for money.
解析:选B。由第三段第一句话以及该段提到的两位司机说的话可知,纽约的司机对失业的人是有同情心的。
15. The passage mainly discusses ________.
A. the way to please taxi riders
B. the way to deal with taxi riders
C. taxi drivers’ attitude to riders in personal trouble
D. taxi drivers’ attitude to troublesome taxi riders
解析:选C。通读全文,尤其是根据第一段可知,本文主要介绍出租车司机对乘客的个人麻烦所持的态度。
………………………………【全文请点击下载】
点击下载此文件Tags:
作者:本站收集整理评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!
评论摘要(共 0 条,得分 0 分,平均 0 分)
查看完整评论





